Η μάχη της ελευθερίας μας στο διαδίκτυο δεν έχει κριθεί ακόμα

Η σχολή δεν είναι μόνο χώρος διαβάσματος, εξετάσεων και παρακολούθησης μαθημάτων, αλλά είναι και χώρος για πολιτική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση. Απέναντι στην κουραστική μονοτονία της στείρας γνώσης, μπορούμε να υλοποιήσουμε στην πράξη το παραπάνω πρόταγμα με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να δούμε μια ταινία, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε αναδεικνύοντας ένα θέμα με το οποίο ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι/ες.

netΤο 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA, αποκαλύπτοντας ένα εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο από τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.  Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, δεν έρχονται να μας θυμίσουν μόνο ότι η ιδιωτικότητά μας παραβιάζεται καθημερινά από τα συστήματα παρακολούθησης των “κυρίαρχων”, αλλά και φέρνουν στο προσκήνιο το ευρύτερο θέμα της ελευθερίας στο διαδίκτυο και την συνεχή προσπάθεια των από πάνω να την περιορίσουν

.

            Επειδή, λοιπόν, το “σε ποιο” ίντερνετ θα σερφάρουμε, είναι ένα διαρκές διακύβευμα, εκτός από την καθημερινή παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας, αρκεί να θυμηθούμε και το εγχείρημα των WikiLeaks που είναι ένα καλό παράδειγμα του πως το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς όφελός μας, μέσω της μαζικής δημοσίευσης των πληροφοριών που σκόπιμα κάποιοι προσπαθούν να μας κρύψουν.

            Ακόμη, πέρα από τη κυβερνητική παρακολούθηση, στην προσπάθειά τους Protesters blow whistles during a protest in support of Edward Snowden in Hong Kongνα
επιβάλλουν μονοπώλια στην αγορά, οι εταιρίες παρακολουθούν και αυτές με τον τρόπο τους τους χρήστες. 
Συγκεκριμένα συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χρηστών τα οποία αξιοποιούν είτε για να κερδοσκοπήσουν μέσω διαφημίσεων είτε πουλώντας τα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες-κυβερνήσεις. Μάλιστα για να “νομιμοποιήσουν” ό,τι κάνουν επιβάλλουν στο χρήστη να “υπογράψει” τους όρους χρήσης- “συμβόλαιο”, αλλιώς δε του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει το λογισμικό τους.

            Απέναντι σε αυτήν την καταπάτηση ελευθεριών έρχονται να απαντήσει το ελεύθερο λογισμικό. Σεβόμενο την ιδιωτικότητα του χρήστη αλλά και το δικαίωμά του σε δωρεάν προγράμματα τα οποία να μπορεί να βελτιώνει ανάλογα με τις ανάγκες του και να τα διανέμει επίσης δωρεάν στο ευρύ κοινό.

Για όλα αυτά, λοιπόν, ελάτε να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε βλέποντας την ταινία Citizenfour την Παρασκευή 25/11 17.00 στο αμφιθέατρο Β.

Από την εκδήλωση

%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b71

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s