Η αλληλεγγύη θα νικήσει ! 18Μ: Ημέρα Αντιφασιστικής Δράσης

Βγαίνουμε στο δρόμο για την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Είναι γεγονός πως τα τελευταία 8 χρόνια ζούμε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και μια ταυτόχρονη προσπάθεια από το ίδιο το σύστημα να την ξεπεράσει με πολιτικές λιτότητας. Αυτό το βλέπουμε έντονα στη χώρα μας με την υπογραφή τριών μνημονίων των οποίων ζούμε καθημερινά τις συνέπειές τους. Το ξέσπασμα του προσφυγικού και η αδυναμία της ΕΕ και του ίδιου του συστήματος να το διαχειριστούν σε συνδυασμό με την άνοδο του φασισμού σε πολλές χώρες της ΕΕ αναδύουν εκ νέου την ανάγκη για ένα σύγχρονο πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό αντιρατσιστικό κίνημα, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ με εναρκτήριο σημείο τις 18 Μαρτίου του 2016.

Τι γίνεται όμως εκεί έξω ?           

FreedomToMoveStayReturnΗ 18 Μαρτίου δεν είναι μία τυχαία ημερομηνία αλλά η ημέρα υπογραφής της  συμφωνίας ντροπής ΕΕ-Τουρκίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία  παρουσιάζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα παρά την διακυβέρνηση της από τον ξενοφοβικό δικτάτορα Ερντογάν και τις συνεχείς αναταραχές στο εσωτερικό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να της επιστρέφονται όσοι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί «λαθραίους», να της χορηγείται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3 δις για την «ανθρώπινη» διαχείριση τους, να υψώνει φράχτες και στρατιωτικοποιεί τα σύνορα.  Ένα χρόνο μετά συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές καθώς η ΕΕ μαζί με την υπόλοιπη «πολιτισμένη Δύση» συνεχίζουν αμείωτα τους πολέμους και κλιμακώνουν τη ρατσιστική και αντιπροσφυγική πολιτική τους.                 

Στο διεθνές πεδίο, παρατηρείται η άνοδος της ακροδεξιάς τόσο στην Αμερική με την εκλογή  του Τραμπ όσο και στην Ευρώπη με τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία αλλά και το φασιστικό καθεστώς στην Ουκρανία. Απ’ όλη αυτή την κατάσταση η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, το νεοναζιστικό μόρφωμα Χρυσή Αυγή μετά από μία περίοδο αδράνειας κάνει την επανεμφάνιση της. Αυτή τη φορά στόχος είναι οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Βέβαια και η ίδια  η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δείχνει την παντελή ανικανότητα της να διαχειριστεί τους πρόσφυγες παρέχοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης αλλά ταυτόχρονα κάνει τα στραβά μάτια στις διάφορες ρατσιστικές παρεμβάσεις που πλέον έχουν επεκταθεί σε σχολεία και άλλους κοινωνικούς χώρους.

Πως απαντάμε, λοιπόν ?

Ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της προσφυγικής ροής, αναδείχθηκε ένα κίνημα
αλληλεγγύης το οποίο αγωνίζεται για την κάλυψη των βιωτικών αναγκών των  προσφύγων, για την ένταξη τους στη κοινωνία ενάντια στις πολιτικές απομόνωσης τους αλλά και ενάντια σε κάθε πολιτική που προωθεί τον πόλεμο. Από τα σπλάχνα του κινήματος γεννήθηκαν δομές αλληλεγγύης (καταλήψεις στέγης, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης κ.λ.π.) οι οποίες με κύριο σύνθημα «Ζούμε μαζί – Αγωνιζόμαστε μαζί»
παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες. Εκεί προσφυγές και αλληλέγγυοι κατοχυρώνουν κοινές πρακτικές ενάντια σε λογικές ανάθεσης. Μία τέτοια δομή αλληλεγγύης είναι το City Plaza το οποίο κατάφερε να δώσει έναν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα στην συγκέντρωση και να συσπειρώσει γύρω της όλους τους χώρους της αριστεράς και όχι μόνο.

Σε όλη αυτή τη συγκυρία καλούμαστε όλοι να έρθουμε αντιμέτωποι με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Βαδίζουμε πλάι σε πρόσφυγες και μετανάστες και απαιτούμε την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων στον οικιστικό ιστό και την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε αντιπροσφυγική πολιτική και πολιτικές που προάγουν τον πόλεμο, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στις 18 Μάρτη καλούμε σε μαζική, ενωτική συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 15:00

και διαδήλωση προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.

               

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s