Δεν Περιμένουμε τις εξελίξεις, τις διαμορφώνουμε!

st,small,215x235-pad,210x230,f8f8f8.lite-1u3Βρισκόμαστε στον 10ο χρόνο κρίσης και όχι μόνο δεν βλέπουμε κάποιο διέξοδο από αυτή αλλά η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Εν μέσω λοιπόν της κρίσης που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα δημιούργησε, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κάθε κυβέρνηση ακολουθεί με τις ευλογίες της ΕΕ – ΔΝΤ και του κεφαλαίου εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγούν στην περεταίρω φτωχοποίηση-εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Φαίνεται ότι η συνταγή των τριών μνημονίων δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης όπως προασπίζονταν η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά αντιθέτως οδήγησαν στην εμβάθυνσή της, την εκτόξευση της ανεργίας στο 27% και στους νέους 45%, διάλυση του κράτους πρόνοιας, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου(αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα). Παράλληλα, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο αφού οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απάνθρωπες  απαιτήσεις των τραπεζών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στις επιταγές των ΕΕ – ΔΝΤ μετά από μία ακόμα «σκληρή διαπραγμάτευση»(!) είναι έτοιμη να υπογράψει μέσα στις επόμενες μέρες το 4ο μνημόνιο. Συγκεκριμένα το πακέτο νέων μέτρων εμπεριέχει μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές και διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όλη αυτή η κατάσταση πλήττει συνολικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι βιώνουν στην καθημερινότητα τους τις συνέπειες των πολιτικών αυτών και στρέφονται στον ατομικό δρόμο ως το μόνο δρόμο για την επιβίωση.

Στο σύλλογο μας η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι και πολύ διαφορετική από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Οι φοιτητές ενσωματώνοντας την λογική του ΤΙΝΑ(There is no alternative)αποστρέφονται από τις συλλογικές διαδικασίες και γενικότερα από την πολιτική, εντός και εκτός πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στην ΑΣΟΕΕ έχει να πάρει απόφαση ο σύλλογος σε γενική συνέλευση από το Nοέμβρη του 2014 και ότι η απόχη από τις εκλογές άγγιξε το 60%. Παράλληλα οι πολιτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην σχολή είτε αδυνατούν, είτε επιλέγουν να μην ορθώνουν πραγματικά πολιτικό λόγο εντός του συλλόγου αλλά καλλιεργούν λογικές ανάθεσης – εκπροσώπησης και δημιουργούν πελατειακές σχέσεις με το φοιτητικό σώμα, ενισχύοντας έτσι τον ατομικό δρόμο έναντι της συλλογικής πάλης και διεκδίκισης.

imagesΑντιλαμβανόμενοι την υπάρχουσα συγκυρία αλλά και το πρόβλημα της αποχής και των πρακτικών των υπόλοιπων πολιτικών χώρων θεωρούμε αναγκαία την επαναφορά της πολιτικής στα πανεπιστήμια και την μαζική και ενεργό συμμετοχή των φοιτητών/τριών στις συλλογικές διαδικασίες τους. Είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ οι σχολές να γίνουν ξανά τα κύτταρα που οι φοιτητές/τριες όχι μόνο θα έρχονται να παρακολουθούν μαθήματα, να εξετάζονται κλπ. αλλά θα διαμορφώνουν πολιτική άποψη, θα συζητούν και θα αποφασίζουν όλοι μαζί και εν τέλει θα αντιστέκονται σε κάθε πολιτική που πλήττει τα συμφέροντα τους, τόσο εντός όσο και εκτός σχολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο, το μέρος και τους όρους των φοιτητικών εκλογών ώστε αυτές να αποτελέσουν και πάλι κτήμα του ίδιου του συλλόγου και όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων. Επίσης, λόγω της συγκυρίας οι φοιτητές καλούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα νέα μέτρα λιτότητας που έρχονται να φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο το λαό και τη νεολαία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 11/5/2017 13:00 στο Αμφιθέατρο Α

Προσεγγίζοντας διαφορετικά τις φοιτητικές εκλογές

 

Για να γίνει όμως αυτή η συζήτηση σωστά πρέπει να βάλουμε κάποια κριτήρια στη διεξαγωγή τους :

  1. Όταν η διαδικασία διεξάγεται μαζικά και ενιαία από τον ίδιο τον φ.σ. και τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτόν. Μαζικά, δηλαδή συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στη διαδικασία, προκειμένου το αποτέλεσμα να εκφράζει τη βούληση των φοιτητών και όχι μιας μειοψηφίας εξ αυτών. Ενιαία, με την έννοια ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον Φ.Σ. συμμετέχουν σε μια διαδικασία έτσι ώστε να μην διεξάγονται παράλληλες διαδικασίες που στην ουσία διασπάνε τον Φ.Σ. Για να το εξηγήσουμε αυτό, στο βαθμό που οι εκλογές συγκροτούν τα όργανα του Φ.Σ. η ύπαρξη δύο π.χ. εκλογικών αποτελεσμάτων αφήνει ερώτημα για το ποιο είναι εκείνο που νομιμοποιείται, ποιο είναι εκείνο βάση του οποίου θα συσταθεί το Διοικητικό Συμβούλιο κλπ.

 

  1. Όταν η διαδικασία διεξάγεται με δημοκρατικό τρόπο. Δηλαδή, όταν υπάρχει ένας δημοκρατικός εκλογικός κανονισμός βάση του οποίου διεξάγεται η διαδικασία που προϋποθέτει ότι δεν θα εκβιάζεται η ψήφος κανενός/μιας φοιτητή/τριας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ΑΣΟΕΕ πριν λίγα χρόνια η εκλογική διαδικασία πραγματοποιούνταν χωρίς παραβάν (με την επιβολή της τότε αυτοδύναμης ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ αλλά και τις ευλογίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ).

 

  1. Όταν η διαδικασία διεξάγεται σε χώρο που έχει αναφορά το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα. Επειδή κάθε διαδικασία εντός του συλλόγου δέχεται συνεχώς πλήγματα και επιθέσεις και αποτελεί κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, για να αποκτηθεί ο αναγκαίος δημοκρατικός χαρακτήρας είναι πολύ σημαντικό να διεξάγεται σε χώρο που το φοιτητικό/εργατικό κίνημα ζει και αναπνέει. Δηλαδή εκεί που οι φοιτητές περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας τους είτε αυτό αφορά τα μαθήματα, είτε την κοινωνικοποίησή τους και την πάλη για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Παράλληλα, επειδή το φοιτητικό κίνημα είναι οργανικά συνδεδεμένο με το εργατικό (δηλαδή την πάλη του λαού να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του) ο κοινωνικός χώρος του ενός είναι εν δυνάμει και κοινωνικός χώρος του άλλου.

Υπό αυτή, λοιπόν, την προσέγγιση θεωρούμε απαραίτητο ο Φ.Σ να συζητήσει ο ίδιος για τους όρους και τον χώρο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών μέσα από την πιο αμεσοδημοκρατική διαδικασία του, την Γενική Συνέλευση.

Όλοι/ες στη ΓΣ 11/5 13:00 Αμφ Α!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s