ΜΑΝΔΡΑ : Θεομηνία Ή Έγκλημα ;

Ο όρος θεομηνία (θεός + μήνις ,δηλαδή η οργή του θεού) έχει χρησιμοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα για να περιγράψει τις πλημμύρες στη Μάνδρα και την καταστροφή της Δυτικής Αττικής. Όμως, αυτός ο όρος αρκεί για να περιγράψει τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της καταστροφής ή προσπαθεί να κρύψει τις εργoλαβικές αυθαιρεσίες και την αδιαφορία των κυβερνήσεων πάνω σε ζητήματα υποδομής στην περιοχή; Ας τα πάρουμε, βέβαια, όλα από την αρχή. Στις 15/11 μία βροχόπτωση στις περιοχές της Δυτικής Αττικής οδήγησε σε έντονες πλημμύρες με αποτέλεσμα το θάνατο 21 ανθρώπων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Έτσι, καταλήγουμε σε μία κατάσταση όπου πολλοί κάτοικοι αυτών των περιοχών ,ειδικότερα της Μάνδρας, είναι αντιμέτωποι με κατεστραμμένα ή θαμμένα από τη λάσπη σπίτια, κατεστραμμένους δρόμους και χωρίς την αναγκαία παροχή ρεύματος και ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Η καταστροφή των συγκεκριμένων περιοχών από πολλούς αποκαλείται ως μία φυσική καταστροφή, χωρίς να αποδίδονται οι απαραίτητες πολιτικές ευθύνες. Η έντονη βροχόπτωση  χαρακτηρίζεται ως ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο αλλά οι πλημμύρες και η καταστροφή που ακολούθησαν αποτελούν ζήτημα πολιτικών επιλογών. Οι κυβερνήσεις, πλάι με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, είναι υπεύθυνες για αυτή την καταστροφή αφού χρόνια αδιαφορούσαν για την κατασκευή αντιπλημμυρικών υποδομών, η οποία θεωρούνταν αναγκαία ειδικότερα μετά το μπάζωμα δύο ρεμάτων στην περιοχή και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων. Αυτές οι πολιτικές ευθύνες αποτυπώνονται και στην περίπτωση της περιφερειάρχισσας Ρ. Δούρου, η οποία υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα στην εν λόγω περιοχή, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα συνεχίζει να κινείται στο ίδιο μοτίβο  με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον τα αποτελέσματα είναι σε τέτοιο βαθμό καταστροφικά όταν η κυβερνητική αδιαφορία συνδυάζεται και με την παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, με κάθε κόστος. Εδώ και χρόνια στην περιοχή παρατηρήθηκε η ανεξέλεγκτη και άναρχη ανοικοδόμηση χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, με στόχο την ανάπτυξη και αύξηση των κερδών του κατασκευαστικού τομέα και των εργολαβιών, αδιαφορώντας για τις τεράστιες επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον.

 

Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της Μάνδρας και των γύρω περιοχών και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών, την καταβολή αποζημιώσεων και επιδομάτων και τη σύσταση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πλημμυροπαθούντες, όχι με όρους απλής ρητορείας αλλά που θα περνούν μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Γι’ αυτό σαν Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ, πλάι στις πρωτοβουλίες άλλων φοιτητών και εργατικών φορέων, πήραμε την πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα σταλθούν στη Μάνδρα.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν αυτή την ενέργεια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s