Σπάμε τον ατομισμό, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας !

Εν έτει 2018, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης τις οποίες ήρθε να συμπυκνώσει και να βαθύνει η κυβέρνηση με το νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι σε συνέχεια προηγούμενων νόμων για την Παιδεία. Πιο συγκεκριμένα, στα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, πλάι με την εφαρμογή διαφόρων πτυχών (όπως είναι τα μαθήματα αλυσίδες, ECTS, οι υποχρεωτικές πρόοδοι και εργασίες κ.α.) , παρατηρούμε τα τελευταία εξάμηνα και τη μη διεξαγωγή της πτυχιακής εξεταστικής.

Πτυχιακή Εξεταστική

Σαν πτυχιακή εξεταστική ορίζουμε τη δυνατότητα των φοιτητών που βρίσκονται στο εαρινό εξάμηνο του 4ου  έτους (δηλαδή 8ο  εξάμηνο) και άνω να δίνουν όσα μαθήματα χρωστούν σε μία εξεταστική ανά εξάμηνο μετά την περίοδο της κανονικής εξεταστικής. Η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής έρχεται να εντατικοποιήσει περαιτέρω τους ρυθμούς σπουδών μας και να δυσκολέψει περισσότερο τη φοιτητική καθημερινότητα μας. Ιδιαίτερα την περίοδο που η πλειοψηφία των φοιτητών πλήττεται οικονομικά και παράλληλα το κόστος φοίτησης μεταφέρεται σε εμάς (σίτιση, στέγαση, μεταφορές), η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής (σε συνδυασμό και με τις αλυσίδες κλπ.), βάζει τα εμπόδια εκείνα, με αποτέλεσμα την παράταση του χρόνου φοίτησης. Βάση όλων των παραπάνω, παρατείνεται η οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους (φοιτητές από επαρχία, φοιτητές που σπουδάζουν και δουλεύουν, ή που απλά θέλουν να βγουν νωρίτερα στην αναζήτηση εργασίας για να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα κλπ.). Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία η επανακατοχύρωση της, κάτι που δε θα έρθει μόνο του, αλλά ο ίδιος ο σύλλογος θα την κερδίσει!

Εργατική Πρωτομαγιά

Ταυτόχρονα, βλέπουμε πως διάφορες πτυχές της αναδιάρθρωσης στο χώρο της εκπαίδευσης έχουν άμεση σύνδεση με την επίθεση στην εργασιακή μας προοπτική και στο χώρο της εργασίας. Από τη μία ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υποβάθμιση των πτυχίων μας και τη χειροτέρευση των όρων με τους οποίους βγαίνουμε στην αγορά εργασίας και από την άλλη με την όλο και μεγαλύτερη κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και όρων διεκδίκησης μας. Σε συνδυασμό και με την όξυνση της επίθεσης στο συνδικαλισμό και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έχουμε ως αποτέλεσμα την ατομική διεκδίκηση και την καλλιέργεια της λογικής του ατομικού δρόμου. Γι’ αυτό και εν όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι αναγκαίο η δική μας γενιά, που αποτελεί και τους αυριανούς εργαζόμενους, να αναδείξει έμπρακτα την αναγκαιότητα της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης!

Φοιτητικές Εκλογές

Σε μία συγκυρία όπου οι συλλογικές διαδικασίες έρχονται αντιμέτωπες με την αποχή, θεωρούμε πιο αναγκαίο από ποτέ να δώσουμε ξανά νόημα στις διαδικασίες του συλλόγου μας. Μία τέτοια διαδικασία είναι και οι φοιτητικές εκλογές. Στις φοιτητικές εκλογές και ΣΕ ΟΛΕΣ τις διαδικασίες του συλλόγου, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πως αυτές θα διεξάγονται τον έχει ο ίδιος σύλλογος, δηλαδή οι φοιτητές της σχολής. Για εμάς, κρίνεται αναγκαίο ο σύλλογος να πάρει απόφαση μέσω της Γενικής Συνέλευσης για τους όρους διεξαγωγής και τα κριτήρια που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία. Οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να είναι ενιαίες (δηλαδή συμμετοχή όλων των δυνάμεων του συλλόγου), μαζικές και κυρίως δημοκρατικές, κάτι το οποίο βλέπουμε να μην συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με ευθύνες στις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (να περνάνε άκυρα ψηφοδέλτια ως έγκυρα, μη τήρηση του κανονισμού για λευκά ψηφοδέλτια και ανοιχτά παραβάν κ.α.). Επιπλέον, για εμάς έχει σημασία οι εκλογές να διεξάγονται στον κοινωνικό μας χώρο. Ωστόσο, λόγω πολιτικής βούλησης της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ αλλά και εξαιτίας της αποδιάρθρωσης του συλλόγου μας, οι εκλογές αδυνατούν να γίνονται στο χώρο της ΑΣΟΕΕ (με αποκορύφωμα τις περσινές εκλογές). Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του να πραγματοποιούνται οι φοιτητικές εκλογές σε χώρο ασύλου, παρόλα αυτά θεωρούμε αναγκαία τη διεξαγωγή των συλλογικών διαδικασιών βάση των παραπάνω κριτηρίων, και προτάσσουμε χώρους με εργατική-φοιτητική αναφορά. Θεωρούμε ότι ο σύλλογος είναι ο μόνος αρμόδιος για να πάρει μια τέτοια απόφαση για το πως και το που θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που θα γίνει αμεσοδημοκρατικά μέσω της Γενικής Συνέλευσης.

Γι’ αυτό καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26/04 στη 13:00 στο Αμφιθέατρο Α, ώστε ο σύλλογος να συζητήσει και να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για την επανακατοχύρωση της πτυχιακής εξεταστικής, τη συμμετοχή του στην απεργιακή κινητοποίηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τη διεξαγωγή και εγγύηση των πολιτικών διαδικασιών του, όπως αυτή των φοιτητικών εκλογών, και ό,τι άλλο μας αφορά!

Σύλλογος από τους φοιτητές για τους φοιτητές !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s