Φοιτητικές Εκλογές στην ΑΣΟΕΕ : Infinity War

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε συνολικά μια περίεργη κατάσταση με τις φοιτητικές εκλογές, όπου σε συλλόγους μπορεί να μην γίνονται, σε άλλους να γίνονται εκτός χώρου ασύλου και σε άλλους με παρουσία αστυνόμευσης. Πρόκειται για κατεύθυνση απονομιμοποίησης των συλλογικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια που υλοποιούν οι καθεστωτικές δυνάμεις των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, με τις ευλογίες κράτους και κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται τόσο με τη στάση τους στις φοιτητικές εκλογές όπου προσπαθούν να γίνονται όσο πιο αποξενωμένες από τους συλλόγους γίνεται, τόσο και με την πλήρη απουσία τους από τις γενικές συνελεύσεις, την πιο αμεσοδημοκρατική διαδικασία των συλλόγων. Στόχος αυτής της κίνησης φαίνεται να είναι η πλήρης αποσυγκρότηση των συλλόγων και των δομών τους ώστε να μην μπορεί η φοιτώσα νεολαία να οργανώνεται σε επίπεδο πανεπιστημίων, να βάζει αναχώματα στα σχέδιά τους για την εκπαίδευση και να δίνει συνολικά μάχες το φοιτητικό κίνημα. Παράλληλα όμως η ίδια η απονομιμοποίηση των εκλογών ως μια διαδικασία συγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων, πάει χέρι-χέρι με την κυβερνητική/καθεστωτική αφήγηση σε σχέση με το άσυλο. Στην πραγματικότητα το πολιτικό άσυλο λειτουργεί ως εκείνο το αίτημα εγγύησης των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων είτε μιλάμε για εκλογές, είτε για γενικές συνελεύσεις είτε για διαδικασίες διοικητικών συμβουλίων.

Οι φοιτητικές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ…

Στην ΑΣΟΕΕ, τα τελευταία χρόνια, ο σύλλογος φαίνεται αρκετά αποσυγκροτημένος, με την ΠΑΣΠ να είναι αυτοδύναμη και να έχει πλέον και τη σφραγίδα του συλλόγου. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη αυτή που αυτοπροβάλλεται ως «δημοκρατική» και «αξιοκρατική», αυτή τη στιγμή μετά από μια σειρά από μεθοδεύσεις, μπορεί να παίρνει μια απόφαση σαν παράταξη και να την βαφτίζει απόφαση συλλόγου. Φέτος μάλιστα επέλεξε να πετάξει μέχρι και τον πρόσφατο σύμμαχό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από το διοικητικό συμβούλιο της εφορίας λέσχης και ουσιαστικά και από το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο, μην σφραγίζοντας ό,τι μπορεί να υπογράφει η ΔΑΠ. Προφανώς ο ανταγωνισμός των δύο δυνάμεων σε σχέση με το ποιος θα παρέχει στους φοιτητές/τριες έναντι τις ψήφου τους τις πιο καλές σημειώσεις, αντιγραφές, παρτάκια και ούτω καθεξής, εντάθηκε προεκλογικού, εξ ’ου και η τρομερή ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ σε σχέση με το δίκτυο αντιγραφών της ΔΑΠ. Όλη αυτή η κατάσταση εκφυλίζει τις ίδιες τις διαδικασίες του συλλόγου, είτε πρόκειται για το διοικητικό συμβούλιο που πλέον η ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ αποφάσισε ότι θα γίνεται κλειστά και κανείς πέρα από αυτήν και την ΔΑΠ δεν θα μπορεί να παρευρίσκεται (κανονικά τα ΔΣ ως όργανα του φοιτητικού συλλόγου πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους φοιτητές που θέλουν να τα παρακολουθήσουν), είτε πρόκειται για την πλήρη απουσία των δυνάμεων αυτών από τις γενικές συνελεύσεις και την εμφάνισή τους στα μαζικά αμφιθέατρα μόνο σε προεκλογική περίοδο. Σίγουρα, αυτή η κατάσταση ενισχύθηκε φέτος και από την τοποθέτηση της ΠΚΣ-ΚΝΕ, όπου αποφάσισε να αποχωρήσει από το όργανο του διοικητικού συμβουλίου, χαρίζοντας ουσιαστικά την σφραγίδα στην ΠΑΣΠ, ενώ πλέον δεν αναγνωρίζει το φοιτητικό σύλλογο, με αποτέλεσμα να μην καλεί καν σε γενικές συνελεύσεις!

Σύλλογος από τους φοιτητές για τους φοιτητές !

Για εμάς αυτή η κατάσταση είναι εκφυλιστική για τον κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που θέλει έναν σύλλογο, ζωντανό, λειτουργικό, που θα συζητάει πολιτικά και θα αποφασίζει σε κατεύθυνση εγγύησης των συμφερόντων μας. Γι’ αυτό και φέτος βλέποντας αυτή την κατάσταση κινηθήκαμε σε μια κατεύθυνση τμηματικών συνελεύσεων στα τμήματα της πληροφορικής και του οικονομικού, ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση από τα κάτω σε σχέση με τα προβλήματα του εκάστοτε τμήματος, και οι   ίδιοι οι φοιτητές/τριες αυτών, να δράσουν συλλογικά ενάντια σε αυτά που τους πλήττουν. Κύριο αίτημα, ιδιαίτερα στην τμηματική συνέλευση της πληροφορικής ήταν η επανακατοχύρωση της πτυχιακής εξεταστικής, ένα αίτημα που μπόρεσε να κινητοποιήσει ένα μαζικό μπλοκ κόσμου, όπου έκανε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του τμήματος και κάλεσε σε γενική συνέλευση που μπορεί να μην βγήκε αλλά έφτασε κοντά στην απαρτία. Στη βάση αυτής της κοινωνικής εμπειρίας θεωρούμε ότι ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ, πρέπει να μπει σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης από τα κάτω, συζήτησης και πολιτικής ζύμωσης μεταξύ των φοιτητών, πράγμα που για εμάς περνάει και από την ίδια την θεσμική κατοχύρωση των τμηματικών συνελεύσεων. Όχι επειδή η επίθεση δεν είναι ενιαία στα τμήματα, αλλά επειδή η ίδια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση περνάει ανά τμήμα και ανά σχολή, μέσω των Γενικών Συνελεύσεων Τμήματος των Καθηγητών και των Κοσμητειών, όπου κρίνουμε απαραίτητο να παρεμβαίνουν εκεί οι φοιτητές του εκάστοτε τμήματος μαζικά.

Σίγουρα ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του συλλόγου περνάει και από τις ίδιες τις διαδικασίες του, άρα και τις φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητικές εκλογές είναι η μαζικότερη διαδικασία του συλλόγου, όπου μέσω αυτής διαμορφώνεται το όργανο του ΔΣ και ορίζεται η απαρτία της Γενικής Συνέλευσης. Παράλληλα, μέσω των φοιτητικών εκλογών κρίνονται τα πολιτικά σχέδια των εκάστοτε πολιτικών δυνάμεων από τον μόνο αρμόδιο, τον φοιτητικό σύλλογο. Γι’ αυτό και κρίνουμε απαραίτητη την συμμετοχή της αριστεράς σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην την αφήσει να γίνει έρμαιο των μηχανισμών της ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η εκλογική διαδικασία για να ναι όντως προωθητική για τον φοιτητικό σύλλογο σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησής του πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια. Αρχικά οι εκλογές πρέπει να είναι μαζικές, να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές/τριες, ενεργά μέλη του φοιτητικού συλλόγου, μειώνοντας ενεργά την αποχή αλλά και ενιαίες, δηλαδή να μη γίνονται παράλληλες διαδικασίες που αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα για το ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα μια εκλογική διαδικασία πρέπει να ναι δημοκρατική στον τρόπο που διεξάγεται και αποφασίζεται, ώστε να μπορεί με πραγματικούς όρους να αποτυπώνει τους εκάστοτε συσχετισμούς. Τέλος οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να γίνονται σε χώρο ασύλου, ένα χώρο που να μπορεί να εγγυάται την διαδικασία του συλλόγου μακριά από κλίμα τρομοκρατίας και αστυνόμευσης, ένα χώρο που οι φοιτητές θα έχουν αναφορά.

Προφανώς στη βάση αυτών των κριτηρίων, για εμάς ο ιδανικός χώρος να γίνουν εκλογές θα ήταν η σχολή μας. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω της αποσυγκρότησης του συλλόγου, ο σύλλογος δεν μπορεί να εγγυηθεί μια τέτοια διαδικασία, και προφανώς οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ-ΔΑΠ παίρνουν εδώ και χρόνια την πολιτική επιλογή να προτείνουν χώρους εκτός ΑΣΟΕΕ. Σαν ενωτική πρωτοβουλία τα προηγούμενα χρόνια πήραμε την επιλογή να κατέβουμε σε εκλογές εκτός του χώρου της ΑΣΟΕΕ, σε χώρο φοιτητικής/εργατικής αναφοράς, ιεραρχώντας ο σύλλογος να έχει αποτέλεσμα και να οριστούν τα όργανά του. Παρόλα αυτά  βλέπουμε ότι τα τελευταία 2 χρόνια συντίθεται ένα  διαφορετικό τοπίο.

Ένα τοπίο όπου η ΠΑΣΠ-ΔΑΠ κλείνουν έναν χώρο και αποφασίζουν μόνες τους να πάνε εκεί οι εκλογές ανακοινώνοντάς το στο σύλλογο και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις τελευταία στιγμή, προσπαθώντας να μας αναγκάσουν όλους να «συρθούμε» όπου έχουν αυτοί αποφασίσει. Αυτό αρχικά είναι αντιδημοκρατικό και γιατί μιλάμε για μια απόφαση που παίρνεται πίσω από κλειστούς τοίχους, αλλά και επειδή δεν αφήνεται πλέον η δυνατότητα στο σύλλογο να εγγυηθεί μια δημοκρατική διαδικασία. Ήδη πέρυσι είδαμε περιστατικά όπου οι φάκελοι κάνανε βόλτες γύρω γύρω από το κτήριο, με κάμερες πάνω από τα παραβάν, τα οποία από ένα σημείο και μετά σταμάτησαν να υπάρχουν! Ταυτόχρονα, από την πλευρά της ΠΑΣΠ φαίνεται να επιλέγει πολιτικά μη ενιαίες (μιας και ο χώρος του Ζάππειου δεν χωράει όλες τις πολιτικές δυνάμεις) και μη δημοκρατικές εκλογές ώστε να μπορέσει ευκολότερα να πάρει την αυτοδυναμία και να μετατρέψει το σύλλογο σε μαγαζάκι της.

Για εμάς ο μόνος αρμόδιος για να πάρει την απόφαση για τους όρους και τον χώρο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών είναι ο ίδιος ο φοιτητικός σύλλογος. Γι’ αυτό το λόγο καλέσαμε και σε γενική συνέλευση πριν τις εκλογές για αν συζητήσουμε γύρω από αυτό, και να αποφασίσουμε για μαζική, ενιαία και δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών σε χώρο ασύλου ή φοιτητικής και εργατικής αναφοράς. Με το δεδομένο ότι η ίδια η γενική συνέλευση δεν είχε απαρτία, εμείς προτείνουμε την διεξαγωγή των εκλογών στο νέο κτήριο της σχολής (οδός Τροίας 2), όπου είναι και ο κοινωνικός χώρος μας, και πληροί όλα τα κριτήρια για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα νομιμοποιήσουμε μια αντιδημοκρατική διαδικασία στο χώρο του Ζάππειου, και καλούμε σε μια τέτοια περίπτωση όλο τον κόσμο του συλλόγου και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την διαδικασία. Ψηφίζοντας πολιτικό άκυρο και αφήνοντας την ΠΑΣΠ-ΔΑΠ να τα βρούνε οι 2 τους. Μια διαδικασία που από τις 8 δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο σύλλογο θα ενέχει μόνο τις 2 καταλαβαίνουμε τι χαρακτηριστικά έχει!

 

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s