ΠΑΣΠ-ΔΑΠ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

Την Τετάρτη στις 16/05 διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές σε όλους τους συλλόγους της χώρας, εκτός από τον φοιτητικό σύλλογο της ΑΣΟΕΕ, Σωτήρης Πέτρουλας. Είναι πρωτοφανές να μην διεξάγονται φοιτητικές εκλογές σε μια σχολή απλά επειδή οι 2 δυνάμεις με τα υψηλότερα ποσοστά (η αυτοδύναμη ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) το αποφασίζουν λίγες ώρες πριν Δυστυχώς οι 2 αυτές δυνάμεις έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν ενδιαφέρονται να εμπλέξουν το σύλλογο σε μια κουβέντα γύρω από τους όρους διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, και επιλέγουν με «κλειστές πόρτες» να αποφασίζουν μακριά από τους φοιτητές το πως θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές και σε ποιόν χώρο. Αυτό είναι η αναμενόμενη συνέχεια της λογικής αυτών των παρατάξεων, όπου προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια εικόνα του «ειδήμων» στους φοιτητές, και αναπαράγουν μια αναθετική λογική. Ιδιαίτερα η ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ, χρησιμοποιεί αιτήματα του φοιτητικού συλλόγου ως κάτι που αυτή η ίδια θα πετύχει άμα οι φοιτητές την εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Χαρακτηριστικό αποτελεί το παράδειγμα της πτυχιακής εξεταστικής, που ενώ αυτή η δύναμη το έχει έντονα στον λόγο της, επέλεξε να απέχει από τη γενική συνέλευση και την μαζική τμηματική συνέλευση πληροφορικής όπου οι φοιτητές συζήτησαν και κινητοποιήθηκαν για την επανακατοχύρωση της πτυχιακής εξεταστικής. Προφανώς η λογική της ΠΑΣΠ καταθέτω αίτημα στη Γενική Συνέλευση των καθηγητών και στις γραμματείες-δεν εμπλέκω κανέναν άλλον πέρα από τους συνδικαλιστές μου και λέω ότι πέτυχα και πάλεψα χωρίς καμία υλική αποτύπωση και κουβέντα στο σύλλογο, δεν θα την πήγαινε πολύ μακριά ούτε και στο ζήτημα των φοιτητικών εκλογών.

Συγκεκριμένα η ΠΑΣΠ, χωρίς να ανοίξει το ζήτημα αυτό στο φοιτητικό σύλλογο( προφανώς και δεν συμμετείχε στην γενική συνέλευση που καλέστηκε επί του θέματος) πήρε την πολιτική επιλογή να κλείσει τον χώρο του Ζαππείου για τις φοιτητικές εκλογές του συλλόγου. Ένα χώρο όπου θα της εξασφάλιζε την αυτοδυναμία της καθώς όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις του συλλόγου δεν θα συμμετείχαν σε αντιδημοκρατικά αποφασισμένες εκλογές στο χώρο του Ζαππείου, πέρα από την ίδια και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μάλλον λοιπόν ενώ για εβδομάδες οι 2 αυτές δυνάμεις καλούσαν τον σύλλογο σε εκλογές στο Ζάππειο, κάπου δεν τα βρήκανε, κι αποφάσισαν να μπουρλωτιάσουν τις εκλογές του φοιτητικού συλλόγου. Η δικαιολογία τους ήταν πως δεν μπόρεσαν εν τέλει να βρούνε χώρο, κατηγορώντας η μία την άλλη για ανευθυνότητα και αφερεγγυότητα. Σίγουρα τη στιγμή που 2 δυνάμεις που κατέχουν όλες τις έδρες στο διοικητικό συμβούλιο( μετά από την επεισοδιακή αποχώρηση της ΠΚΣ, όπου παρέδωσε τη σφραγίδα στην ΠΑΣΠ, ενισχύοντας την αυτοδυναμία της!) προτιμούν ο σύλλογος να μην κάνει καθόλου εκλογές απ’ το να κάνει εκλογές εκτός Ζαππείου δείχνει μια ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση για αποσυσπείρωση των φοιτητικών συλλόγων, αντικατάστασης της πολιτικής ζύμωσης με πελατειακές σχέσεις, πλήρη διάλυση των συλλογικών διαδικασιών και απονομιμοποίηση του ασύλου. Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ κερδίζουν, λοιπόν, όταν οι σύλλογοι χάνουν, πράγμα που η ΔΑΠ απέδειξε και με την κίνησή της στη Νομική, το Οικονομικό και το Πολιτικό τμήμα του ΕΚΠΑ. Όπου επέλεξε να πάει να κάνει μόνη της εκλογές στο Ζάππειο και να στήσει μια «μπλε» κάλπη, ενώ όλες οι δυνάμεις των συλλόγων υλοποίησαν δημοκρατικά την διαδικασία στο χώρο της νομικής, στο άσυλο.

Η κατάσταση, λοιπόν, αυτή που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι καθεστωτικές δυνάμεις στους συλλόγους πρέπει να μας βρει απέναντι τους, γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντα μας. Η λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων ως ζωντανά κύτταρα πολιτικής για τους φοιτητές, με αποφασιστικές μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες , είναι αυτή που εγγυάται την ίδια την υπεράσπιση των φοιτητικών συμφερόντων. Γι’ αυτό και οι φοιτητικές εκλογές ως μια διαδικασία συγκρότησης των οργάνων των συλλόγων (του διοικητικού συμβουλίου, της απαρτίας της γενικής συνέλευσης)και αποτύπωσης των ρευμάτων εντός αυτών, είναι για μας μια διαδικασία που ιεραρχούμε πολύ ψηλά. Θέλουμε οι φοιτητικές εκλογές να αποφασίζονται δημοκρατικά από τους ίδιους τους φοιτητές, και όταν η γενική συνέλευση για αυτό το λόγο δεν βγάζει απαρτία, να αποφασίζεται το καταστατικό ομόφωνα από όλες τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε αυτές. Θέλουμε να ναι πραγματικά μαζικές δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αποχή, την αποπολιτικοποίηση και την αδράνεια. Να είναι ενιαίες, δηλαδή την ίδια μέρα σε όλες τις σχολές, χωρίς διπλές κάλπες και με όλες τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο σύλλογο να συμμετέχουν σε αυτές. Τέλος θέλουμε οι εκλογές να γίνονται στον κοινωνικό μας χώρο και σε χώρο ασύλου, θεωρώντας το άσυλο ως το πολιτικό αίτημα των συλλόγων για εγγύηση των διαδικασιών τους μακριά από τις δυνάμεις καταστολής.

Γι’ αυτό και στεκόμαστε απέναντι σε λογικές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ για εκλογές παρωδία, όπως θα ήταν και αυτές με τις δυο τους στο χώρο του Ζαππείου. Σε αυτή τη λογική καλέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον κόσμο μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του συλλόγου να ακυρώσει αυτή τη διαδικασία στην πράξη, ψηφίζοντας πολιτικό άκυρο. Και σε ένα βαθμό η κατάληξη των φετινών εκλογών, δηλαδή η εξ ολοκλήρου μη διεξαγωγή τους επιβεβαίωσε όλους όσους σταθήκαμε εξ’ αρχής απέναντι σε μια διαδικασία βίας και νοθείας. Παρόλα αυτά, δεν χαιρόμαστε που επιβεβαιωθήκαμε ούτε το πολιτικό άκυρο για εμάς σήμαινε παραίτηση από τον φοιτητικό σύλλογο ΑΣΟΕΕ, όπως μπορεί να σημαίνει για την ΠΚΣ όπου έχει δείξει μια συνολική λογική αναχωρητισμού από το σύλλογο( παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο, αποχή από τις γενικές συνελεύσεις, άκυρο στις εκλογές a priori).

Έτσι λοιπόν προτείνουμε ο σύλλογος να κάνει εκλογές εξ’ αναβολής την επόμενη εβδομάδα. Εκλογές που θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του φοιτητικού συλλόγου, θα γίνουν με ενιαίο τρόπο, με ομόφωνα αποφασισμένο δημοκρατικό εκλογικό κανονισμό και μαζική παρουσία από τον σύλλογο. Και για να απορρίψουμε το επιχείρημα ΠΑΣΠ-ΔΑΠ σχετικά με την υποτιθέμενη μη εύρεση χώρου, εμείς επιμένουμε ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Τροίας 2. Στη βάση αυτών των κριτηρίων θεωρούμε ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει βήμα ανασυγκρότησης του συλλόγου μας. Ένα βήμα ενάντια στην πολιτική της κλειδαρότρυπας και των πελατειακών σχέσεων των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, ένα βήμα για να αποφασίζουν οι φοιτητές για τους φοιτητές, ένα βήμα στον αγώνα για σύλλογο ζωντανό με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s