ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το βράδυ που ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα Ειδικού Φρουρού στην περιοχή των Εξαρχείων. Το αποκορύφωμα της κρατικής καταστολής και της αυθαίρετης αστυνομικής βίας, πυροδότησε ένα αυθόρμητο κύμα διαμαρτυρίας και στάθηκε η αφορμή για την εκδήλωση μιας συσσωρευμένης οργής από το λαό και τη νεολαία.

Η 6η Δεκέμβρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εξέγερση-προάγγελος της κρίσης. Από τη στιγμή της δολοφονίας μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες βγήκαν στους δρόμους. Σε λίγες μέρες άρχισαν να ξεπροβάλουν κατειλημμένα σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια. Η νεολαία ήταν η πρωταγωνίστρια αυτής της εξέγερσης. Η αντίδραση στο αποτρόπαιο γεγονός έκρυβε την αντίδραση σε μια ολόκληρη κοινωνία αδικίας και εκμετάλλευσης. Η αμφισβήτηση της νέας γενιάς απέναντι στο σύστημα δικαιώθηκε με το χειρότερο τρόπο λίγους μήνες αργότερα, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε και την Ελλάδα. Το μέλλον εκείνης της γενιάς υποθηκεύτηκε, όταν σχεδόν ένα χρόνο αργότερα μπήκε η χώρα στο ΔΝΤ και η φτώχεια, η ανεργία, η επισφάλεια και η μετανάστευση στιγμάτισαν τη γενιά εκείνη και μαστίζουν τις επόμενες.

Δέκα χρόνια κρίσης αργότερα, η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο δυσοίωνη. Οι τότε αντισυστημικές καταλήψεις σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αντ’ αυτού ξεπηδούν εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία με πρόσχημα το μακεδονικό. Στην εποχή που έχει επικρατήσει ο ατομικός δρόμος και το νεοφιλελεύθερο δόγμα του ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) ο φασισμός έχει παρεισφρήσει στην καθημερινότητά μας και αποκτά γείωση και στη νεολαία. Είναι χρέος μας να αντιμετωπίζουμε τον φασισμό σε κάθε έκφανσή του. Να μην αφήσουμε τις ιδέες του Δεκέμβρη για μια κοινωνία χωρίς φασισμό και εκμετάλλευση να χαθούν.

Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση ήταν το ερώτημα. Ερώτημα για το πώς θα ζήσουμε, ερώτημα που απαντάται μόνο μέσα από αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία και το φασισμό. Λαός και νεολαία μπορούν και έχουν κάθε δίκιο να βγουν και πάλι στους δρόμους, εναντίον ενός συστήματος που φέρνει μόνο φτώχεια και εξαθλίωση. Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον Δεκέμβρη και να ξαναβγούμε στο προσκήνιο διεκδικώντας και καθορίζοντας τους όρους με τους οποίους θα ζήσουμε!

Για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και όσα μας στερούν, σας καλούμε στη μαθητική – φοιτητική πορεία της 6 Δεκέμβρη, 12:00 πμ στα Προπύλαια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s