Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3, 13:00, αμφιθέατρο Α

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το βάθεμα της επίθεσης στην παιδεία με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση να εφαρμόζεται σε κάθε ίδρυμα (αλλά και τμήμα) , με διαφορετικό τρόπο. Η ύπαρξη μαθημάτων αλυσίδων, τα μικρά όρια δήλωσης μαθημάτων, το μεγάλο φορτίο εργασιών και προόδων και διάφορα φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας είναι κάποια από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στα τμήματα μας και δυσχαιρένουν τους ρυθμούς σπουδών μας. Σε μία κατεύθυνση εντατικοποίησης και αύξησης των ετών φοίτησης συμβάλει και η σταδιακή κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την δυνατότητα των φοιτητών που βρίσκονται στο εαρινό εξάμηνο του 4ου  έτους και άνω να δίνουν όσα μαθήματα χρωστούν σε μία εξεταστική ανά εξάμηνο μετά την περίοδο της κανονικής εξεταστικής. Επιπλέον, είναι εμφανής και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους σπουδών σε εμάς και τις οικογένειες μας , την πλειοψηφία των φοιτητών να δυσκολεύεται να βγάλει πέρα τις σπουδές και σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται έγινε μία προσπάθεια τμηματικών συνελεύσεων στα τμήματα του ΛΟΧΡΗ και της Στατιστικής, έτσι ώστε οι φοιτητές/τριες του κάθε τμήματος να συζητήσουν για τα προβλήματα των τμημάτων και τους τρόπους διεκδίκησης, με κύριους κόμβους την κατάργηση των μαθημάτων αλυσίδων, την επανακατοχύρωση της πτυχιακής εξεταστικής ,την επίλυση καθημερινών ζητημάτων (π.χ  γεμάτες αίθουσες, μη ύπαρξη αναγκαίου υλικού και διαλέξεων στο e-class κ.α) αλλά και την επίθεση που δέχεται το άσυλο . Το εγχείρημα των τμηματικών έχει δοκιμαστεί και παλιότερα , με κύριο παράδειγμα την περσινή μαζική κίνηση των φοιτητών/τριών της Πληροφορικής με κυρίαρχο αίτημα την πραγματοποίηση της πτυχιακής εξεταστικής. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο οι κινήσεις που έγιναν στα τμήματα του ΛΟΧΡΗ και της Στατιστικής και τα αιτήματα που συγκροτήθηκαν να μεταφερθούν στα υπόλοιπα τμήματα και να συνολικοποιηθούν στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Ένα εξίσου σημαντικό επίδικο είναι  το ζήτημα του ασύλου, κυρίως ως μια μορφή αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ, με αφορμή κυρίως τη μεταφορά του χώρου διακίνησης των ναρκωτικών από το Πεδίο του Άρεως στην οδό Αντωνιάδου και την ύπαρξη τοξικοεξαρτημένων ατόμων στην είσοδο της σχολής, έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας με στόχο την υποβάθμιση και απονομιμοποίηση του ασύλου στη συνείδηση των φοιτητών. Το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα και εντείνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.Οι περισσότερες δομές περίθαλψης-απεξάρτησης -επανένταξης έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης και παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Μέσα σε αυτή την κατάσταση που δημιουργείται το κράτος ΔΕΝ επιτίθεται στα κυκλώματα ναρκωτικών, αλλά στους τοξικο-εξαρτώμενους που αποτελούν στην πραγματικότητα τους εκμεταλλευόμενους αυτών των κυκλωμάτων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και να διεκδικούμε την ύπαρξη κρατικών δομών υποστήριξης με στόχο την περίθαλψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία. Η δημιουργία χώρων διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών δίπλα σε σχολές  ( βλ. ΑΣΟΕΕ -ΑΠΘ – Νομική), με τη συναίνεση της αστυνομίας, είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιεί χρόνια το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να απονομιμοποιήσουν πολιτικά το άσυλο, να ευτελίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές.Έτσι, έχει καλλιεργηθεί μία εικόνα <<ασύλου ανομίας>>, συμβάλλοντας σε μία κατεύθυνση πλήρους κατάργησης του ασύλου και ταύτισης της πολιτικής δράσης εντός των σχολών με παραβατικές συμπεριφορές, με στόχο τη δημιουργία ενός αποστειρωμένου και απομακρυσμένου Πανεπιστημίου από κάθε πολιτική, πολιτιστική και συλλογική διεργασία.

Σε μία συγκυρία αποσυγκρότησης των συλλογικών διαδικασιών και που η πολιτική και ιδεολογική κατοχύρωση του ασύλου είναι πιο αναγκαία από ποτέ, έχει σημασία να δώσουμε ξανά νόημα στις διαδικασίες του συλλόγου μας. Μία τέτοια διαδικασία είναι και οι φοιτητικές εκλογές, που πέρυσι δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν με κύριες ευθύνες των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Για εμάς,τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το πως αυτές θα διεξάγονται τον έχουν οι ίδιοι οι φοιτητές της σχολής. Έτσι κρίνεται αναγκαίο ο σύλλογος να πάρει απόφαση μέσω της Γενικής Συνέλευσης για τους όρους διεξαγωγής και τα κριτήρια που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία. Οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να είναι ενιαίες (δηλαδή συμμετοχή όλων των δυνάμεων του συλλόγου), μαζικές και κυρίως δημοκρατικές, κάτι το οποίο βλέπουμε να μην συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με ευθύνες στις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (να περνάνε άκυρα ψηφοδέλτια ως έγκυρα, ανοιχτά παραβάν κ.α.). Επιπλέον, για εμάς έχει σημασία οι εκλογές να διεξάγονται στον κοινωνικό μας χώρο. Ωστόσο, λόγω πολιτικής βούλησης της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ αλλά και εξαιτίας της αποδιάρθρωσης του συλλόγου μας, οι εκλογές αδυνατούν να γίνονται στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του να πραγματοποιούνται οι φοιτητικές εκλογές σε χώρο ασύλου,θεωρούμε καταλληλότερο χώρο το νεό κτήριο της σχολής στην οδό Τροίας, παρόλα αυτά θεωρούμε αναγκαία τη διεξαγωγή των συλλογικών διαδικασιών βάση των παραπάνω κριτηρίων, και προτάσσουμε χώρους με εργατική – φοιτητική αναφορά. Θεωρούμε ότι ο σύλλογος είναι ο μόνος αρμόδιος για να πάρει μια τέτοια απόφαση για το πως και το που θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που θα γίνει αμεσοδημοκρατικά μέσω της Γενικής Συνέλευσης.

Όλοι-ες οι φοιτητές-τριες της ΑΣΟΕΕ να είμαστε την Τετάρτη  20/3

στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13:00 στο αμφιθέατρο Α,

να αποφασίσουμε εδώ και τώρα, εμείς για εμάς !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s