Κάτι που όλους μας αφορά…

Έπειτα από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε μια σειρά αυταρχικών μέτρων για την εκπαίδευση, βρίσκοντας εύφορο έδαφος από πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προχώρησε ήδη στη κατάργηση του ασύλου μέσα στο καλοκαίρι, περίοδο όπου οι σχολές είναι κλειστές και οι φοιτητικοί σύλλογοι ανενεργοί. Ταυτόχρονα, η επιβολή ανώτατου ορίου σπουδών (ν+2 δηλαδή μέχρι 6 χρόνια) στοχεύει σε περεταίρω εντατικοποίηση της φοιτητικής καθημερινότητας. Όλα αυτά έρχονται να καταλύσουν τα φοιτητικά κεκτημένα.

Ν+2

Εδώ και χρόνια στην ΑΣΟΕΕ έχει επιβληθεί μια σειρά μέτρων που δυσχεραίνουν τους όρους φοίτησης μας. Βλέπουμε υποχρεωτικές εργασίες, αυστηρά όρια δήλωσης μαθημάτων, μαθήματα-αλυσίδες (δηλαδή μαθήματα προαπαιτούμενα για να δώσεις τα επόμενο), προόδους και μαθήματα 9πμ-9μμ, με αποκορύφωμα την κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής (εμβόλιμη εξεταστική για τους φοιτητές από 8ο εξάμηνο και πάνω στην οποία μπορούσαν να δώσουν μαθήματα εαρινού και χειμερινού εξαμήνου). Η επιβολή του ν+2 σαν ανώτατο όριο σπουδών προαναγγέλλει τις διαγραφές φοιτητών, όταν αυτοί δεν προσαρμόζονται στους εντατικούς ρυθμούς σπουδών που ορίζει το μοντέλο ενός full time φοιτητή. Ενώ οι φοιτητές/τριες οι οποίοι αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο. Όλα τα παραπάνω, κινούνται σε μια κατεύθυνση πειθάρχησης όλων των φοιτητών/τριών (όπως δήλωσε και η υπουργός δεν είναι ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας αλλά πειθαρχίας).

ΑΣΥΛΟ

Η ΑΣΟΕΕ για καιρό ήταν πρώτο θέμα στα κανάλια και αποτέλεσε ένα καλοστημένο πρόσχημα για να στηρίξει η κυβέρνηση την κατάργηση του ασύλου αποσπώντας τη συναίνεση της κοινής γνώμης. Έχουμε δει καιρό τώρα να μεταφέρονται πιάτσες ναρκωτικών δίπλα από σχολές (ΑΣΟΕΕ, Νομική, ΑΠΘ), με σκοπό να δημιουργήσουν εικόνα χάους στα δημόσια πανεπιστήμια  και να νομιμοποιήσουν το άσυλο στα μάτια των φοιτητών. Έχουμε δει επανειλημμένα να γίνονται βίαιες και χυδαίες επιθέσεις από την αστυνομία   σε τοξικοεξαρτημένα άτομα(τους εκμεταλλευόμενους της κατάστασης).Ενώ δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση και  προσπάθεια περιορισμού του ναρκεμπορίου και εξαφάνισης των μαφιόζων οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους. Παρατηρούμε λοιπόν, την χρησιμοποίηση της κοινωνικά ευπαθούς ομάδας των τοξικοεξαρτήμενων για να υλοποιηθούν κυβερνητικές πολιτικές όπως είναι η κατάργηση του  ασύλου, η συνολική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας κ.α. Αντίστοιχα είδαμε ένα προηγούμενο καιρό να γίνεται επίθεση στους μικροπωλητές (για άλλη μια φορά οι εκμεταλλευόμενοι από διάφορα κυκλώματα) κατά τη διάρκεια των οποίων η αστυνομία παρενέβη στον προαύλιο χώρο της σχολής!!! Απέναντι στο κλίμα κανιβαλισμού εμείς θα πρέπει να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους και να διεκδικούμε κρατικές δομές αξιοπρεπούς περίθαλψης-απεξάρτησης και επανένταξης των τοξικοεξαρτήμενων ατόμων.

Τι σημαίνει άσυλο για εμάς;

Η κατοχύρωση του ασύλου ήρθε έπειτα από αγώνες των φοιτητών και της κοινωνίας, διασφαλίζοντας την ελεύθερη και απρόσκοπτη διεξαγωγή συλλογικών διαδικασιών και αγώνα στους χώρους των πανεπιστημίων και σχολών όπου ανέκαθεν ζούσε, προβληματιζόταν και δραστηριοποιούταν η νεολαία. Η αξία, άλλωστε, του πανεπιστημιακού ασύλου έδειξε τη σπουδαιότητά της σε αγώνες των φοιτητών όπως στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτό έρχεται να χτυπήσει η κατάργησή του. Τη δυνατότητα μας να συζητάμε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και να σηκώνουμε αντιστάσεις σε όλα αυτά που έρχονται να μας πλήξουν. Έτσι και σήμερα για να καταφέρουμε να αγωνιστούμε εναντία στην επιβολή ανωτάτου ορίου φοίτησης και όλων των μέτρων που έρχονται να δυσχεράνουν τους όρους φοίτησης μας είναι απαραίτητο να διεκδικήσουμε και την επανακατοχυρωση του ασύλου. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σχολή όχι μόνο ως ένα χώρο διεξαγωγής μαθημάτων και εξετάσεων αλλά ως ένα χώρο όπου όλοι μας κοινωνικοποιούμαστε και αναπτύσσουμε πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις και προβληματισμούς.

Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να παραβρεθούμε στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου για να συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση εναντία στην επιβολή ανωτάτου ορίου φοίτησης, των διαγραφών και όσων μέτρων μας πλήττουν. Μια απόφαση για την επανακατοχύρωση του ασύλου αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους τοξικοεξαρτημενους και τους μικροπωλητές οι όποιοι βιώνουν καθημερινά την καταπίεση και την κρατική καταστολή. Κόντρα στον ατομικό δρόμο, σε όσους υπονομεύουν τις διαδικασίες του συλλόγου μας προτάσσουμε την αλληλεγγύη, τον συλλογικό δρόμο και το δρόμο του αγώνα!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

…ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ

 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 10/10, 13:00 ΑΜΦ.Α

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s