Σπάμε την κανονικότητα | Διεκδικούμε όσα μας ανήκουν

Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε ότι ο σύλλογός μας έχει συνεδριάσει δύο φορές και έχει πάρει αγωνιστικές αποφάσεις μπαίνοντας σε κινηματική τροχιά. Μέσα από μία υγιή και μαζική συζήτηση στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης προέκυψαν οι αποφάσεις αυτές με τις οποίες ο σύλλογος μας εναντιώθηκε στα επικείμενα μέτρα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση αλλά και σε όσα πλήττουν την καθημερινότητα μας εντός του πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογος μας αποφάσισε να προβεί σε διήμερη κατάληψη της σχολής (31/10 και 1/11) καθώς και συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 31/10 με στόχο να μην κατατεθεί ο νέος νόμος – πλαίσιο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης ν+2 η οποία θα έρθει να εντατικοποιήσει ακόμα περαιτέρω τους ρυθμούς φοίτησής μας ιδιαίτερα σε μια σχολή όπου έχει καταργηθεί η πτυχιακή εξεταστική, με αλυσίδες και υποχρεωτικές εργασίες, με χαμηλό όριο δήλωσης μαθημάτων, μαθήματα 9-9 και ects. Παράλληλα, παρατηρούμε συνεχή εντατικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις αλλαγές στο τμήμα της πληροφορικής.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι με τις σχολές κλειστές και τους συλλόγους ανενεργούς. Τις συνέπειες της κατάργησης του ασύλου τις βιώνουμε όλοι μας καθημερινά καθώς βλέπουμε όχι μόνο την προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα πέριξ της σχολής αλλά και τη ρίψη χημικών στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, την προηγουμένη βδομάδα, παρά τις αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι εναντιώθηκαν στην ρευστοποίηση των πτυχίων τους, η κυβέρνηση ψήφισε την εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτών των ιδιωτικών κολλεγίων κάτι που θα μας οδηγήσει σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων  και να υποβαθμίσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να καταγγείλουμε τη στάση της πρυτανείας. Συγκεκριμένα, είδαμε το πώς δεν αναγνώρισε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων σε μια κίνηση με στόχο να ποινικοποιήσει και απονομιμοποιήσει τις δομές του φοιτητικού συλλόγου και τον φοιτητικό συνδικαλισμό στα μάτια των φοιτητών. Σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε μία ανακοίνωση την ημέρα της κατάληψης, στην οποία αποκαλούσε τον φοιτητικό σύλλογο «ομάδα φοιτητών», μία ανακοίνωση η οποία θα μπορούσε να προβοκάρει την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Στην ίδια τακτική κινήθηκε και η σύγκλητος με την αβάσιμη ανακοίνωσή και την απειλή για την απώλεια του εξαμήνου, η οποία αποσκοπούσε στην τρομοκρατία των φοιτητών,  την αποστροφή τους από τις συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις καθώς και να δημιουργήσει ένα κλίμα διχασμού μεταξύ των φοιτητών. Παράλληλα είναι ενήμερη και συναινεί στην παρουσία και την δράση των αστυνομικών δυνάμεων στην σχολή μας. Όπως ακριβώς ενήμερη και συνένοχη ήταν για την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ, η οποία αποτελεί κτήριο της σχολής το Σάββατο 2/11. Βλέπουμε ότι η πρυτανεία παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο εκκενώσεων καταλήψεων (όπως είδαμε και τις εκκενώσεις προσφυγικών καταλήψεων το προηγούμενο διάστημα), εμπέδωσης του δόγματος «νόμος και τάξη» και της αστυνομοκρατίας.

Απέναντι στην κυβέρνηση, την πρυτανεία, και όσα πλήττουν την καθημερινότητά μας απαντάμε μέσα από τις δομές του Φοιτητικού Συλλόγου, την Γενική Συνέλευση, τις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες με στόχο να γίνουμε κομμάτι ενός ευρύτερου πανελλαδικού φοιτητικού  κινήματος, το οποίο θα απαντήσει στην επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση. Η δράση και η πρακτική μας έγκειται στο πλαίσιο συγκρότησης και υλοποίησης των αποφάσεων  του φοιτητικού συλλόγου και του φοιτητικού κινήματος και  μεμονωμένες αποφάσεις και ενέργειες δεν μας ενέχουν.

Γι αυτό λοιπόν είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να παίρνουμε και να υλοποιούμε αγωνιστικές αποφάσεις εναντία σε όσους έρχονται να πλήξουν τα συμφέροντα μας. Εν όψει λοιπόν και του εορτασμού του τριημέρου του Πολυτεχνείου για να δώσουμε ξανά νόημα στους αντιδικτατορικούς αγώνες του τότε με τους σημερινούς αγώνες εναντία στα νεοφιλελεύθερα και αυταρχικά μετρά στην εκπαίδευση.

ΟΛΟΙ/ΕΣ στην νέα γενική συνέλευση την

Τρίτη 12/11, 13:00 αμφιθέατρο Α

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s