Λίγα λόγια για εμάς

Τι είναι και τι θέλει να κάνει η Ενωτική Πρωτοβουλία

Ο κόσμος τους δεν μας χωρά!

Ένας κόσμος που τα μνημόνια αποτελούν κανονικότητα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας πολιτική με το δόγμα του TINA(There is no alternative), πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,δεν είναι αυτός που ονειρεύεται η γενιά μας .Η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις και ετοιμάζει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχετε να μαυρίσει ακόμα περισσότερο την εργασιακή μας καθημερινότητα και να νομιμοποιήσει την επισφαλή εργασία. Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση κινείται και στο ζήτημα του προσφυγικού, με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την όποια καταπατάται η συνθήκη της Γενεύης, στρατιωτικοποιούνται τα σύνορα ,χωρίζει τους ανθρώπους σε πρόσφυγες και μετανάστες ενώ όσοι παραμένουν στην χώρα μας στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης. Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε βέβαια και μια αντίρροπη κίνηση τόσο από το κίνημα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που μέσω δομών στέκεται απέναντι σε αυτές τις πολιτικές όσο κι από το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Από αυτούς τους αγώνες πρέπει να εμπνέεται και η ίδια η νεολαία και να παλεύει ενάντια σε όλα αυτά που την πλήττουν.

«Σκάσε-Διάβαζε-Πλήρωνε»

Σε αυτή τη φράση μπορεί να συμπυκνωθεί η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στην Παιδεία. Από τη μία, η υποχρηματοδότηση που συρρικνώνει τη φοιτητική μέριμνα και μετακυλύει το κόστος φοίτησης στους φοιτητές. Από την άλλη, επίθεση στα προγράμματα σπουδών που μετατρέπουν τα πτυχία σε «ατομικό φάκελο προσόντων» ενώ παράλληλα σου κατοχυρώνουν λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοιτώντας. Και κάπου εδώ, το τοπίο έρχεται να συμπληρώσει και η εντατικοποίηση, με μαθήματα- αλυσίδες και υποχρεωτικές εργασίες ,πρόοδοι, εργαστήρια και όρια δήλωσης στις εξεταστικές μας.

Πολλά από τα παραπάνω για εμάς, στην ΑΣΟΕΕ, αποτελούν ήδη πραγματικότητα! Η φοιτητική εστία έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια, η σίτιση έχει περάσει σε ιδιώτη(Μπούτρης) ο οποίος όχι μόνο δεν επιτρέπει να σιτιζόμαστε όλοι δωρεάν με την επίδειξη πάσο άλλο κάθε χρόνο χειροτερεύει την ποιότητα φαγητού την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι φοιτητές λόγω της οικονομικής ασφυξίας σιτίζονται στη λέσχη. Παράλληλα, έχουν εφαρμοστεί μαθήματα αλυσίδες σε πέντε από τα οχτώ τμήματα της ΑΣΟΕΕ την ίδια ώρα που οι ρυθμοί σπουδών είναι ήδη ασφυκτικοί λόγω της εντατικοποίησης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ο χώρος του Πανεπιστημίου να είναι ένας χώρος ρουτίνας για τους φοιτητές, που έρχονται απλά για να διαβάσουν και να περάσουν μαθήματα.

Υπάρχει εναλλακτική στον μονόδρομο του «Σκάσε-Διάβαζε-Πλήρωνε»;

Σαφώς και υπάρχει! Είναι εκείνος ο δρόμος που μέσα από τους αγώνες των ίδιων των φοιτητών θα ανατρέψει κάθε αντιδραστική πολιτική και κάθε κυβέρνηση που εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές και κάθε νομοσχέδιο/επιμέρους μέτρο που έρχεται να χτυπήσει τα συμφέροντά μας, το παρόν και το μέλλον μας. Αυτός ο δρόμος περνά μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες-«κύτταρα δημοκρατίας» απέναντι στον αυταρχισμό που ζούμε. Που έχει ανάγκη φοιτητικούς συλλόγους δυνατούς, με συμμετοχή στις διαδικασίες τους όλων των φοιτητών που θα παλεύουν ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση ενώ θα αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης πάλης για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που μας επιβάλλονται, των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν και των μηχανισμών-ΕΕ, ΔΝΤ- που τις επιβάλλουν!

Σύμφωνα λοιπόν και με τα παραπάνω, η αναγκαιότητα για ανασυγκρότηση του δικού μας φοιτητικού συλλόγου που οι γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται «αραιά και σπάνια», που οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ- ΔΑΠ υποβαθμίζουν συνεχώς τις συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα του συλλόγου(είτε με την υποβάθμιση του διοικητικού συμβουλίου είτε με το γεγονός ότι δεν μπαίνουν στις γενικές συνελεύσεις) είναι καταφανής. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο χρειάζεται και η μέγιστη συσπείρωση συλλογικοτήτων και αγωνιστών που παλεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουμε πως τα μέχρι τώρα πολιτικά σχέδια της φοιτητικής αριστεράς αποδεικνύονται ανεπαρκή και η ανάγκη ανασυγκρότησης της είναι πιο μεγάλη από ποτέ.

Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία, για αρχή τρείς πολιτικοί χώροι τα σχήματα της ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, της ΑΡΕνΑ, του ΑΡΔΙΝ, με την συμμετοχή ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές του συλλόγου, να συγκροτήσουμε την Ενωτική Πρωτοβουλία προκειμένου να συμβάλλει στην περαιτέρω πολιτική ζύμωση, όχι με όρους μιας αφαιρετικής κουβέντας χωρίς επίδικα, αλλά που θα απολήγει σε κοινές πρακτικές και αποτελέσματα με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών αδράνειας στον φοιτητικό σύλλογο της ΑΣΟΕΕ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η όλη κίνησή μας από πέρυσι ως σήμερα όπου με όχημα την Ενωτική Πρωτοβουλία παρεμβήκαμε συλλογικά σε κάθε διαδικασία του συλλόγου είτε αυτό πρόκειται για την βασικότερη και πιο αμεσοδημοκρατική ,δηλαδή τις γενικές συνελεύσεις, είτε την μαζικότερη δηλαδή της εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν μετά από 2 χρόνια πέρυσι στην ΑΣΟΕΕ και είχαν ως αποτέλεσμα το σπάσιμο της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΠ αλλά και την ανασυγκρότηση του οργάνου του διοικητικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα με στόχο την επανοικειοποίηση του χώρου μας και την επαναφορά της πολιτικής συζήτησης εντός του πανεπιστημίου κινηθήκαμε στην διεξαγωγή φεστιβάλ και άλλων πολιτικών/πολιτιστικών εκδηλώσεων από την στιγμή της σύστασης της ενωτικής πρωτοβουλίας μέχρι σήμερα με βασικό στόχο το Πανεπιστήμιο να ξαναγίνει χώρος κοινωνικοποίησης, κύτταρο πολιτιστικής και πολιτικής αναζήτησης και εν τέλει κέντρο αγώνα.

Φιλοδοξούμε η Ενωτική Πρωτοβουλία να μπορέσει μέσω των ανοιχτών διαδικασιών της να αποτελέσει πόλο έλξης για κάθε φοιτητή που αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα για πάλη στο σήμερα και αναγνωρίζει πως η αναβάθμιση της πολιτικής συμφωνίας και των κοινών πρακτικών των τριών αυτών χώρων αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού μας συλλόγου. Ενός συλλόγου που σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη να μπει ξανά σε αγωνιστική τροχιά και να παλέψει ενάντια σε όσα μας επιφυλάσσουν!

 

%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7